CITYBREAK – 3 DANA

BEOGRAD - Grad na rekama

DAN 1 | DAN 2 | DAN 3

BEOGRAD - Grad na rekama
Dolazite u Srbiju? Dolazite u Bograd?
Postoje stvari koje ne smete propustiti!


Dan 1


Prvi dan je posvećen upoznavanju istorije grada koji je skoro 40 puta rušen i podizan iz pepela. Poseban osvrt se pravi na viševekovnu vladavinu Turske Imperije. Vodimo vas na najlepša mesta u gradu!

Tvrdjava Kalemegdan

Naziv Kalemegdan potiče od turskih reči – KALE (grad,tvrđava) i MEGDAN (polje). Ova beogradska tvrđava, smeštena tačno iznad ušća Save i Dunava koja je danas je najlepši i najveći beogradski park, istovremeno je i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks. Kelti su na ovom mestu u III veku p.n.e sagradili naseobinu u istoriji poznatu kao Singidunum. Prvu tvrđavu ovde su podigli Rimljani krajem I veka p.n.e.

U dugoj istoriji ovde su se smenjivali razni vladari i narodi - od Gota i Huna, preko Vizantinaca, Avara i Bugara. Od 1521. do 1867.godine grad je bio pod upravom Turaka. Za svoju istoriju Beograd je skoro 40 puta bio sravljivan do zemlje od strane različitih neprijateljskih vojnih sila i isto toliko puta se ponovo ponosno uzdizao. Spomenik Pobedniku na Kalemegdanu, simbol Beograda, delo je poznatog jugoslovenskoj vajara Ivana Meštrovića.

Izgradjen u čast desetogodišnjice proboja solunskog fronta. Prvobitno je bio postavljen u centru grada, na trgu Terazije, ali su se beogradske dame te 1928. godine pobunile zbog postavljanja statue, inače obnaženog muškarca, koji u jednoj ruci drži mač, a u drugoj goluba. Posle toga Pobednik je prenesen na Kalemegdan i postavljen na stubu visine 11 metara licem okrenut ka litici iznad ušća Save u Dunav. Kula Nebojša – glavna odbrambena kula pristaništa.Kasnije je pretvorena u tamnicu u kojoj je skončao i veliki grčki patriota Riga od Fere.

Bogorodičina crkva Ružica – Kalemegdan

Nalazi se u severnoistočnom podgrađu Beogradske tvrđave, ispod Zindan-kapije. U 18. veku crkva je bila barutni magacin, koji je 1867-69. godine nakon povlačenja Turaka pretvoren u vojnu crkvu. Posle velikih oštećenja, nastalih posle Prvog svetskog rata, crkvu su obnovili ruski arhitekti Krasnov i Inogradov 1925. godine. Freske u unutrašnjosti crkve delo su poznatog ruskog slikara Andreja Bicenka. Crkva je dobila ime po Ruži, čerki vojvode Jakše, rodonačelnika čuvene srpdke porodice Jakšića, opevane u narodnim pesmama.

Crkva svete Petke - Kalemegdan


Nalazi se u neposednoj blizini crkve Ružica. Sagrađena je iznad izvora vode koja se smatra čudotvornom.

Ulica Kneza Mihaila

Pešačka zona i trgovački centar - Knez Mihailova ulica je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-tih godina 19. veka.

Smatra se da je još u vreme Rimljana ovde bio centar naselja Singidunum, a u vreme Turaka na ovom području krivudale su ulice sa baštama, česmama i džamijama. Sredinom 19. veka ovde je u gornjem delu bila bašta kneza Aleksandra Karađorđevića. Godine 1870. Uprava grada je i zvanično krstila ulicu dajući joj ime - ulica Kneza Mihaila.

Trg republike

Mesto gde je za vreme Turaka bila razmeštena Stambol kapija od koje je dalje vodio put u Carigrad. Turci su na kolac kod Stambol kapije nabijali glave neposlušnih Srba kako bi uplašili i pozvali na pokornost srpski narod. Danas se na tom mestu nalaze spomenik Knezu Mihailu u prirodnoj veličini, rad italijanskog vajara Enrika Pacija, Narodno pozorište i Narodni muzej.

Terazije

Terazije se nalaze na mestu gde se u XVIII veku Turci sazidali kulu, na koje su vodovodnim cevima izvodili vodu. Pošto su Turci te kule zvali terazije za vodu, ovaj trg je dobio naziv Terazije. Godine 1860. vodovodna kula je uklonjena i na njenom mestu je postavljena Terazijska česma u znak sećanja na kneza Miloša.

Pored Terazijske česme danas se nalazi i autentičan hotel Moskva, jedini u svetu hotel sa takvim nazivom izvan granica Rusije. U izgradnji hotela učestvovali su ruski graditelji koristeći pri tom materijal specijalno dopremljen iz Rusije.

Hram Sv.Save

Srpski pravoslavni hram, Hram Sv. Save u Beogradu, je drugi poveličini pravoslavni hram na svetu (posle hrama Hrista spasitelja u Rusiji). Podignut je na mestu na kome se je Sinan paša 1595. godine spalio mošti svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve. Hram se nalazi u istočnom delu Svetosavskog trga. Pripreme za njegovu izgradnju trajale su veoma dugo, još od 1894.

Na drugom konkursu raspisanom 1926. godine usvojeno je arhitektonsko rešenje arh. Bogdana Nestorovića, uz kasnije prihvatanje nekih elemenata projekta arh. Aleksandra Deroka. Osvećenje temelja izvršio je patrijarh Varnava 15. septembra 1935. godine, a kada su radovi poodmakli, patrijarh Gavrilo je 27. maja 1939. godine svečano osvetio, i u oltaru, uz kamen temeljac, položio povelju. Dalja izgradnja bila je prekinuta napadom Nemačke na Jugoslaviju, 6. aprila 1941. Tek u leto 1984. godine dobijena je dozvola od države za nastavak gradnje. Završetak radova planiran je za 2012. godinu.

Skupština

Skupštinska zgrada na Bulevaru predstavlja monumentalnu građevinu i danas važi za jedan od onih istorijskih, kulturnih i arhitektonskih obeležja, po kojima se Beograd prepoznaje. Zgrada je i spolja i iznutra izuzetna u čemu velike zasluge imaju projektant Ilkić kao i ruski arhitekta Nikola Krasnov. Izuzetnom utisku posebno doprinose i one dve čuvene skulpture na glavnom ulazu u Skupštini, poznate po imenu "Igrali se konji vrani" - rad čuvenog vajara Tome Rosandića.

Tako su razigrani konji Rosandića stigli pred Skupštinu 1938. godine i danas su tu na večitoj straži. Za ove skulpture su vezane dve anegdote. Prva je zapravo vic, koji se pričao u Beogradu da te dve skulpture pesničkog imena ne znače samo igru i borbu između čoveka i prirode, nego da jedna simbolizuje čoveka koji konja, a to će reći poslanika, bez otpora uvodi u skupštinu, a druga prikazuje konja koji se divlje upinje da ga čovek ne izvede iz skupštine.

Opciono: Crkva Sv.Marka

Crkva Sv. Marka na Tašmajdanu, građena je 1931-1940. godine. Oblikovana je u duhu arhitekture srpsko-vizantijskog stila. Crkva Sv.Marka je grobno mesto nekoliko srpskih vladara.

U južnom delu naosa nalazi se sarkofag sa kostima cara Dušana, najmoćnijeg srpskog srednjevekovnog vladara. U kripti počivaju tela poslednjeg vladara iz dinastije Obrenovića, kralja Aleksandra i njegove supruge Drage Mašin koji su ubijeni 1903.godine. Crkva poseduje i jednu od najbogatijih zbirki srpskih ikona 18. i 19. veka.

Opciono: Crkva Sv.Aleksandra Nevskog

Stara crkva na Dorćolu izgrađena je 1877. godine i posvećena sv. Aleksandru Nevskom. Kult Aleksandra Nevskog u Srbiju su doneli ruski vojnici- dobrovoljci u srpsko-turskom ratu 1876.godine. Mermerni ikonostas (prvobitno predviđen za hram na Oplencu) poklonio je ovoj crkvi kralj Aleksandar Karađorđević 1930. godine. Ikone su naslikane iste godine u ikonopisnoj radionici ruskog slikara Borisa Seljanka. U crkvenim pevnicama nalaze se spomenici ratnicima poginulim u oslobodilačkim ratovima (1876-1918) kao i spomenici ruskom caru Nikolaju II i kralju Aleksandru I Karađorđeviću.

Ručak na Skadarliji

Kaldrmisana ulica čija dužina ne prelazi 500 metara ispričaće vam nezaboravnu priču o boemskom životu Beograda. Boemska četvrt Beograda poznata je po svojim kafanama, koje su privlačile ne samo boeme, umetnike, već i građanstvo, kao i mnoge strane goste, pa i državnike, koji su posećivali zvanično našu zemlju u prošlosti.

U kafanama sa nezaboravnim imenima:Tri šešira, Dva jelena, Ima dana i drugim, provodili su veći ili manji deo života mnogi pesnici, književnici, glumci, muzičari, novinari, slikari, domaći, ali i stranci. Tako se i danas u skadarlijskim kafanama čuvaju knjige utisaka sa posvetama poznatih političara, umetnika: Džordža Buša Starijeg, Margaret Tačer, Tita, cara Haijla Salasija, Hansa Ditriha Genšeraa...

Slobodno vreme

DAN 1 | DAN 2 | DAN 3

Question:office@BeoAssistant.com Telephone: +381 60 55 45 001; +381 60 55 45 002
Copyright © BeoAssistant 2010 All rights reserved. Design byTT Group