CITYBREAK – 3 DANA

BEOGRAD - Grad na rekama

DAN 1 | DAN 2 | DAN 3

DAN 2


Saborna crkva

Izgradnja ove crkve trajala je od 1837 do 1845 godine pod patronažom Miloša Obrenovića. Velelepno zdanje je izgrađeno u stilu klasicizma sa baroknim zvonikom koji ukrašava panoramu ovog dela grada. Posebna pažnja je posvećena ukrašavanju fasada i unutrašnjosti crkve.

Grandiozni ikonostas je delo Dimitrija Avramovića i predstavlja najstariji primer romantizma u srpskom slikarstvu. U dvorištu crkve sahranjena su dva velikana srpske istorije: Dositej Obradović, prosvetitelj i prvi ministar prosvete, i Vuk Karadžić, reformator srpskog jezika. U crkvi, ispred ikonostasa, sahranjen je Car Uroš, dok su posmrtni ostaci dvojice carevića Mihaila i Miloša, sahranjeni u kripti. Do 1989. godine na istom mestu su počivali i posmrtni ostaci Cara Lazara, kasnije preneti u njegovu zadužbinu – manastir Ravanicu.

Najstarija srpska kafana "?"

Najstarija beogradska kafana, podignuta 1823. kao svojina kneza Miloša Obrenovića. Gradili su je "majstori iz Grecije" u balkanskom stilu. Kafana je vrlo često menjala i gospodare i nazive. Prvo se 1878. godine zvala "Kod pastira", pa 1892. godine "Kod Saborne crkve", ali je ovaj natpis odmah uklonjen, jer se nije svideo crkvenim vlastima. Kao privremeno rešenje, vlasnik je stavio samo znak pitanja, koji je na kafani ostao do danas.

Poseta muzeju – opciono

Narodni muzej

Ovo je najstariji muzej u Srbiji. Osnovan je 1844.godine. U muzeju se pored ostalog čuvaju nalazi iz Lepenskog vira, jednog od najznačajnijih neolitskih lokaliteta u Evropi (7000 godina pre nove ere), zatim votivna Kolica iz Dupljaje (XVI-XVII vek p.n.e), Beogradska kameja (IV vek .e) i glava cara Konstantina iz Niša (IV vek).

Posebno izdvajamo Miroslavljevo jevanđelje (oko 1190.godine), najstariji poznati rukopis srpske redakcije staroslovenskog jezika

Etnografski muzej

Muzej je osnovan 1806.godine. Raspolaže impresivnom kolekcijom koja ilustruje način i kulturu života u Srbiji i bivšim republikama Jugoslavije. U muzeju ćete videti: primerke nacionalnih nošnji, rekonstrukcije gradskih enterijera, nakit, keramiku, muzičke instrumente...

Muzej automobila

U Muzeju je smešten deo zbirke (40 automobila) od preko 70 koji sačinjavaju zbirku. U zbirci se nalaze izuzetno stari i retki automobili . Najstariji od njih je svakako je Marot-Gardon, Francuska, iz 1897 . Videćete još i francuski automobil Charrron iz 1908. godine, sa drvenim paocima na točkovima i luksuznom drvenom karoserijom tipa Landolet, koja se izrađivala ručno po narudžbini; zatim Ford model T iz 1925. godine, prvi automobil izrađen u velikoj seriji, Mercedes 300 C - kabriolet D, poznat kao Adenauer iz 1956. godine, proizvedeno svega 51 komad; Jaguar MK2, iz 1963. prvi sportski luksuzni auto, razvijao je brzinu preko 200 km/h; Cadillac de ville kabriolet iz 1957. sa osmocilindričnim motorom i automatskim menjačem, u svoje vreme bio je ekstravagantan automobil sa automatskim podizanjem krova, prozora i sa električnim podešavanjem sedišta.

Kolekcija obuhvata originalne i restaurisane automobile među kojima se ističu: Ford iz 1902, Lancia Lamda iz 1925, Citroën B10 iz 1926, Buick 28-58 Opera coupe iz 1928, Škoda R6 iz 1929, Aero 10 iz 1929, Alvis iz 1930, BMW 327/328 iz 1938, Rover 14...

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle smešten je u centru Beograda, u rezidencijalnoj vili izgradjenoj 1929. Jedini Teslin naslednik, njegov nećak, preneo je dokumentaciju i lične Tesline predmete iz SAD u Beograd 1951. godine. Muzej čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Poseduje izuzetno vredne kolekcije:

preko 160.000 originalnih dokumenata;
preko 2000 knjiga i časopisa;
preko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata;
preko 1500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uredjaja;
preko 1000 planova i crteža.

U muzeju se nalazi i urna sa ostacima velikog naučnika Nikole Tesle..

Muzej 25.maj Kuća cveća

Kuća cveća je mesto na kojem je sahranjen nenekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Kuća se nalazi u sklopu nekadašnjeg memorijalnog centra u okviru kojeg se nalazi i Muzej 25 maj.

Poseta Zemunu

Nikolajevska crkva u Zemunu

Crkva se nalazi u starom istorijskom jezgru Zemuna ispod srednjovekovne tvrđave Gardoš. Podignuta je 1725-1731. godine. Građena je u baroknom stilu, kao jednobrodna građevina sa dvospratnim zvonikom. Crkva ima sve tipične odlike baroknih hramova podizanih u Sremu u 18. veku.

Unutrašnjost crkve krasi bogato izrezbareni ikonostas, sa ikonama koje je 1762. godine naslikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih srpskih slikara iz druge polovine 18. veka. Crkva ima jednu od najbogatijih riznica starih kultnih predmeta, kao i zbirku ikona iz 18. i 19. veka. U crkvi se čuvaju mošti sv. apostola Andreje.

Kula Sibinjanin Janka

U čast obeležavanja hiljadugodišnjice svog boravka u Panoniji, Madjari su 1896. godine u Budimpešti podigli monumentalnu kulu,a jos četiri takve iste kule su sazidali u četiri grada na granicama svoje tadašnje države.Zemun je u to vreme bio jedan od ta četiri grada kao najjužniji grad pod ugarskom krunom.

Zemunsko milenijumsko zdanje podignuto je na najistaknutijem delu Gardoša u ruševini srednjovekovne tvrdjave od koje su ostale danas samo ugaone kule i delovi odbrambenog zida.Kulu su projektovali madjarski arhitekti.Gradnja je zavrsena 5. avgusta 1896. godine dok je svečano otvaranje bilo 15 dana kasnije.Toga jutra održano je svečano bogosluženje u svim zemunskim crkvama.Cela oblast oko kule danas je popularno šetaliste Zemunaca poznatije kao Gardoš.Kula je dobila ime po madjarskom junaku i istaknutom borcu protiv Turaka, Janošu Hunjadiju koji je istina umro u srednjovekovnoj tvrdjavi na Gardošu ali punih 440 godina pre zidanja milenijumske kule.

Ručak na keju ili na brodu

Ručak u restoranu na reci ili vožnja brodom po Savi i Dunavu (po izboru)

Slobodno vreme

DAN 1 | DAN 2 | DAN 3

Question:office@BeoAssistant.com Telephone: +381 60 55 45 001; +381 60 55 45 002
Copyright © BeoAssistant 2010 All rights reserved. Design byTT Group