SRBIJA ZAPAD - ZA LJUBITELJE PRIRODE - 2 DANA: Tara, Zlatibor i Drvengrad
Srbija zapad – Tara, Mokra Gora (Drvengrad, etno selo Kusturice), Zlatibor

 

Tara

Planina Tara nalazi se u zapadnoj Srbiji, u severozapadnom delu, oivičena dubokim kanjonom reke Drine.

Poznato je letnje i zimsko rekreativno područje. Karakterišu je povoljni klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana, srednja visina oko 1000 metra nadmorske visine. Preporučujemo Taru svim ljubiteljima nedirnute prirode, osobito onima koji vole duge šetnje, rafting, jahanje...

Drvengrad

Drvengrad, etno-selo Emira Kusturice, je smešteno između dve prelepe planine - Zlatibora i Tare. Osnovano je i izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“.

Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare kroz koju prolazi pruga uskog koloseka „Šarganska osmica“. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. U selu ćete još videti crkvu, biblioteku, bioskop Underground, restoran nacionalne kuhinje, galeriji slika, kafe i prodavnicu suvenira. Ulice u selu nose imena poznatih ličnosti kulture, sporta i nauke.

Stručni žiri briselske Fondacije za arhitekturu Filip Rotije je ovo Kusturičino graditeljstvo proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u protekle tri godine u Evropi.

Zlatibor


Zlatibor se nalazi u Zapadnoj Srbiji oko 230 km od Beograda. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka Primorju. U neposrednoj blizini Zlatibora, čija nadmorska visina iznosi oko 1000 m, nalaze se brojni kulturno-istorijski i entološki spomenici i atrakcije. Muzej pod otvorenim nebom "Staro selo" je zapravo autentično selo iz XIX veka.

Jedna od najlepših železnickih trasa na svetu, prolazila je do 1974. neposredno kraj Zlatibora, Mokrom Gorom. Voz danas ponovo saobraća, kao turistička atrakcija. Parna lokomotiva probija se kroz stenovite tesnace, useke, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u obliku broja 8, te se i naziva "šarganska osmica".

Zlatibor je planina izuzetne lepote. Prostrani proplanci, bujni pasnjaci, planinski potoci i prijatna klima, čine da ova planina bude jedna od najlepših u Srbiji. Klima Zlatibora je povoljna i za lecenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja. Na samoj planini se nalazi i nadaleko poznat Institut za lečenje bolesti štitne žlezde.

 

Question:office@BeoAssistant.com Telephone: +381 60 55 45 001; +381 60 55 45 002
Copyright © BeoAssistant 2010 All rights reserved. Design byTT Group